Manja slova Veća slova RSS
>

USPJEŠNO ZAVRŠENA JOŠ JEDNA INTERAKTIVNA OBUKA - PROGRAM ZA TRENERE

USPJEŠNO ZAVRŠENA JOŠ JEDNA INTERAKTIVNA OBUKA - PROGRAM ZA TRENERE
Datum objave: 21.06.2019 13:47 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


U Baru je u hotelu „Sidro“ od 12. do 15. juna 2019. godine održan seminar Interaktivna obuka – trening za trenere u organizaciji Zavoda za školstvo. Cilj programa je informisanje i ovladavanje ključnim kompetencijama trenera.

Učestvovalo je 16 učesnika iz više gradova Crne Gore (Bar, Podgorica, Nikšić, Cetinje, Berane, Pljevlja i Rožaje), profesori/ce osnovnih i srednjih škola različitih struka. Da bi pohađali seminar potrebno je bilo da ispune odgovarajuće uslove date u Vodiču za trenere Zavoda za školstvo, kao da pošalju svoje biografije i liste samoprocjene.

Kroz četvorodnevnu obuku učesnici su učili o kompetencijama trenera, izradi programa obuke, organizaciji i evaluaciji obuke, karakteristikama učenja odraslih, stilovima učenja,vještinama trenera, facilitaciji učenja, dinamici grupe, kao i vještinama prezentovanja. Posljednjeg dana rada učesnici su u paru realizovali svoje prezentacije na koje su ostali učesnici i treneri seminara davali povratne informacije. Prezentacije su bile veoma uspješne, tako da je procjena da će naš obrazovni sistem dobiti još jednu generaciju kvalitetnih trenera.

„Praktična primjena naučenog je ključ uspješnog učenja“ zaključili su učesnici seminara za koje je ova obuka veoma važna u budućem radu i stručnom usavršavanju. Oni su istakli i pozitivnu atmosferu na seminaru koja je bila veoma podsticajna za rad. Razmjenjivali su ideje, iskustva,ali su se i družili i stvorili prijateljstva.

Smatraju da je razlog tome to što su svi bili motivisani da uče i što su došli sa istim ciljem koji ih je okupio. Veliku zahvalnost duguju trenerima trenera koji su ih inovativnim metodama, zanimljivim aktivnostima i u podsticajnoj klimi za rad i saradnju, učili kako da ovladaju vještinama voditelja interaktivne obuke.

Obuku su realizovali iskusni treneri trenera: Zorica Minić, Tatjana Vujović, Dušanka Popović i Vidosava Kašćelan, koja je koordinator seminara.

U završnom dijelu seminara, svim učesnicima koji su prošli obuku podijeljeni su inovirani priručnici Interaktivna obuka – program za trenere (Zavod za školstvo, Podgorica, 2018) koji sadrži i Vodič za trenere sa jasno definisanim standardima za trenere i procedurom sertificiranja znanja i vještina budućih trenera.