Мања слова Већа слова РСС
>

Друга Национална љетња академија о образовању за демократско грађанство и људска права почела са радом

Друга Национална љетња академија о образовању за демократско грађанство и људска права почела са радом
Датум објаве: 24.06.2019 13:00 | Аутор: Завод за сколство

Испис Штампај страницу


Друга Национална љетња академија о образовању за демократско грађанство и људска права отворена ја данас на Цетињу. Академија ће радити у периоду од 24. до 28. јуна 2019. године. Тема овогодишње Академије је „Демократска школа за све – од ријечи ка примјени“.

Љетњу академију организује Завод за школство. Настала је као наставак позитивних искустава регионалних љетњих академија „Људска права у акцији“ које су у континуитету одржаване на Цетињу у периоду 2012 – 2017. године, а које је Завод за школство организовао у сарадњи са Савјетом Европе и Европским Wергаленд Центром. Академије су подржаване од стране Министарства просвјете и Владе Црне Горе.

Ове године у раду Академије учествује 11 основних и средњих школа из Црне Горе, представници организације родитеља и невладиних организација које се баве образовањем.

Из школа су позвани наставници који предају Грађанско васпитање/образовање или и наставници/це који имају искуство у реализацији овог програма, као и по један ученик/ца. Ново искуство и квалитет петодневном раду Академије управо даје ова прилика да се чује глас ученика и њихов поглед и размишљања о многим битним питањима живота школе. Исто тако ово је прилика за бољу сарадњу са НВО сектором и родитељима који су важни учесници васпитно-образовног процеса.

Тимови из школа ће на Академији представити позитивна искуства у области развоја демократије, поштовања људских и дјечјих права, начина изградње добре климе у школи и односа сарадње, поштовања и повјерења. Такође, биће у прилици да ураде план даљих активности у школи и предлоге како оснажити процесе демократизације школе и изградње добрих односа међу свим учесницима наставног процеса.

Програм Академије се ослања на наша искуства у имлементацији програма грађанског васпитања/образовања у школама, наших потреба, али и нових изазова и активности које покреће Савјет Европе. Тако је кампања „Фрее то спеак – сафе то леарн“ коју је Савјет Европе покренуо 2018. године а чији је основи циљ подршка развоју демократске школе за све, као и промоција Оквира компетенција за демократску културу нашао своје мјесто у програму.

Тренерице на Акадији су доц. др Дијања Вучковић – Филозофски факуитет, Никшић; Анђела Милошевић – психологица у Гимназији „Стојан Церовић“, Никшић и Татјана Јокић – педагогица у О.Ш. „Његош“ у Спужу.

Такође, Завод за школство планира да објави Брошуру са примјерима добре праксе из школа учесница и њиховим даљим корацима на сталном јачању школе као демократске заједнице.
Учеснике су поздравили координаторка Академије Видосава Кашћелан, самостална савјетница у Заводу за школство и Радослав Милошевић Атос који је и званично отворио Академију.