Мања слова Већа слова РСС
>

Обавјештење о уједначавању захтјева матурског испита

Обавјештење о уједначавању захтјева матурског испита
Датум објаве: 16.07.2019 11:21 | Аутор: Завод за сколство

Испис Штампај страницу


На сједници Националног савјета за образовање је усвојен приједлог Завода за школство о уједначавању захтјева матурског испита. Наиме, Завод за школство је на основу анализе курикулума опште гимназије и специјалистичких одјељења филолошке и математичке гимназије, а ради уједначавања захтјева матурског испита, дефинисао сљедеће:

1. Тестови за матурски испит у дијелу обавезних предметних програма (Црногорски - српски, босански, хрватски језик и књижевност, Енглески језик и Математика) и осталих предметних програма које бирају ученици је истовјетан за све врсте општег средњег образовања и важиће за општу гимназију, специјалистичка одјељења филолошке и математичке гимназије.

2. Други страни језик у филолошким и математичким одјељењима ће се полагати као други страни језик у општој гимназији.

3. За предметне програме Биологија, Физика и Хемија матурски стандард је на ниову стандарда предмета и износи 274 часова.

4. За два предметна програма у филолошком одјељењу опште гимназије: Црногорски - српски, босански, хрватски језик и Књижевност важиће тест из предметног програма Црногорски - српски, босански, хрватски језик и књижевност за општу гимназију.

5. Фонд изборних предмета за допуну матуског стандарда за предмете Психологија, Социологија, Латински језик и Географија од школске 2020/21. године смањиће се са 3 на 2 часа недјељно.

6. У одјељењу математиче гимназије за предмет Информатика, односно Рачунарство и информатика матурски стандард износи 140 часова.

7. За предметни програм Филозофија, за допуну матурског стандарда, ученици бирају један предмет, Логику или Етику.