Manja slova Veća slova RSS
>

Obavještenje o ujednačavanju zahtjeva maturskog ispita

Obavještenje o ujednačavanju zahtjeva maturskog ispita
Datum objave: 16.07.2019 11:21 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Na sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje je usvojen prijedlog Zavoda za školstvo o ujednačavanju zahtjeva maturskog ispita. Naime, Zavod za školstvo je na osnovu analize kurikuluma opšte gimnazije i specijalističkih odjeljenja filološke i matematičke gimnazije, a radi ujednačavanja zahtjeva maturskog ispita, definisao sljedeće:

1. Testovi za maturski ispit u dijelu obaveznih predmetnih programa (Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika) i ostalih predmetnih programa koje biraju učenici je istovjetan za sve vrste opšteg srednjeg obrazovanja i važiće za opštu gimnaziju, specijalistička odjeljenja filološke i matematičke gimnazije.

2. Drugi strani jezik u filološkim i matematičkim odjeljenjima će se polagati kao drugi strani jezik u opštoj gimnaziji.

3. Za predmetne programe Biologija, Fizika i Hemija maturski standard je na niovu standarda predmeta i iznosi 274 časova.

4. Za dva predmetna programa u filološkom odjeljenju opšte gimnazije: Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i Književnost važiće test iz predmetnog programa Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost za opštu gimnaziju.

5. Fond izbornih predmeta za dopunu matuskog standarda za predmete Psihologija, Sociologija, Latinski jezik i Geografija od školske 2020/21. godine smanjiće se sa 3 na 2 časa nedjeljno.

6. U odjeljenju matematiče gimnazije za predmet Informatika, odnosno Računarstvo i informatika maturski standard iznosi 140 časova.

7. Za predmetni program Filozofija, za dopunu maturskog standarda, učenici biraju jedan predmet, Logiku ili Etiku.