http://edl.ecml.at/

http://edl.ecml.at/Nationalcontactpoints/tabid/1767/language/bs-Latn-BA/Default.aspx


Evropska godina jezika 2001., koju su zajednički organizovali Savjet Evrope i Evropska unija, uključila je milione ljudi iz 45 država učesnica. Aktivnosti organizovane tim povodom proslavile su jezičku raznolikost u Evropi i promovisale učenje jezika.

Nakon toga, na inicijativu Savjeta Evrope, Evropski dan jezika se proslavlja 26. septembra svake godine kako bi se javnost upoznala sa važnošću učenja jezika, podsticala višejezičnost i interkulturalno razumijevanje.

Udruženja nastavnika stranih jezika (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, promovišu aktivnosti obilježavanja Evropskog dana jezika u Crnoj Gori.

Nacionalni koordinatori u zemljama su pozvani da vrše promociju Dana na nacionalnom/regionalnom nivou, posebno naglašavajući web stranice EDL-a, i izvještavajući Savjet Evrope o obilježavanju Dana u svojoj zemlji.

Nacionalni koordinator za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru je Milka Cerović, iz Udruženja nastavnika engleskog jezika (eltam.edl.coordinator@gmail.com).