Manja slova Veća slova RSS
>

Posebna priznanja za učesnike konkursa „Mladi eko-reporteri”

Posebna priznanja za učesnike konkursa „Mladi eko-reporteri”
Datum objave: 21.04.2017 12:10 | Autor: zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Na svečanoj dodjeli nagrada u okviru konkursa „Mladi eko-reporteri”, upriličenoj uoči Dana planete Zemlje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici, danas je posebna priznanja najboljim učesnicima uručio Rešad Sijarić, v.d. direktora Zavoda za školstvo. On je na svečanoj dodjeli prisutnima govorio o važnosti implementacije programa Eko-škola u Crnoj Gori. Nagrade najboljima uručila je Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

 
Konkurs u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) već desetu godinu zaredom organizuje NVO ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori”. Posebne ovogodišnje teme su bile “Klimatske promjene” i “Eko škole”.

NVO ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” je punopravni član Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) u Crnoj Gori i sprovodi dva programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini – Plava zastava i Mladi eko-reporteri.
Zavod za školstvo je postao pridruženi član Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini na osnovu sporazuma o saradnji koji je potpisan između Zavoda za školstvo Crne Gore, Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori (EKOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE), čime je omogućeno da Zavod implementira i vodi program Eko-škole u Crnoj Gori.
Na konkurs „Mladi eko-reporteri” je stiglo preko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole. U pripremi je pomagalo 64 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila 2017. vrednovao trinaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi eko-reporteri” i “klimatske promjene”, koji su podijeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće određeni radovi za međunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja 2017. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2017. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.