Manja slova Veća slova RSS
>

CRNA GORA - LIDER U PRUŽANJU PUNE PODRŠKE INKLUZIJI ROMA I EGIPĆANA

CRNA GORA - LIDER U PRUŽANJU PUNE PODRŠKE INKLUZIJI ROMA I EGIPĆANA
Datum objave: 29.09.2017 10:33 | Autor: zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Romskog obrazovnog fonda (REF) i uz podršku Zavoda za školstvo 27/28. septembra 2017. godine u Podgorici je održana Regionalna konferencija na temu: Program stipendiranja i mentorska podrška za romske i egipćanske učenike/ce srednjih škola.

Pored predstavnika države-domaćina, Konferencija je okupila trideset predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Bugarske, Slovačke i Srbije koji u svojim državama sprovode program stipendiranja i mentorske podrške za blizu 5 000 hiljada učenika, pripadnika romske i egipćanske populacije.

Cilj Centralnoevropske inicijative (Central European Initiatives) je jačanje partnerske podrške inkluziji romske i egipćanske djece i omladine u sistem obrazovanja od strane ministarstava i relevantnih institucija obrazovnih sistema država regiona.

U profesionalnoj međuvladinoj razmjeni znanja i iskustava o implementaciji opsežnog programa srednjoškolskih stipendija i mentorstva za učenike/ce romske nacionalnosti, zaključeno je da Crna Gora postiže zapažene rezultate. Po riječima Leona Đokaja, generalnog direktora Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete iz Budžeta Crne Gore će biti izdvojeno oko 80.000 eura za stipendije romskih i egipćanskih srednjoškolaca/ki i studenata/kinja.

Jedan od zaključaka koji se čuo na Konferenciji jeste da je Crna Gora „primjer uspješne prakse u regionu“.