Manja slova Veća slova RSS

Škola u prirodi je oblik vaspitno-obrazovnog rada koji može kod učenika da podstakne i pobudi interesovanje za saznanjem, razvije sposobnost posmatranja, opažanja, razmišljanja i zaključivanja o različitim pojavama, događajima i procesima. Realizuje se van školskog prostora u trajanju od tri dana. Njena osnovna vaspitno-obrazovna vrijednost je što neposrednim zapažanjem i potpunim doživljajem stvarnosti učenicima omogućava sticanje potpunijih, trajnijih i dubljih znanja.

Škola u prirodi pruža učenicima izvanrednu mogućnost da upoznaju svoju zemlju, njenu istoriju, kulturno-istorijske spomenike i prirodne ljepote. Cjelokupan program Škola u prirodi „Cetinje-jedna priča“ predstavlja skup vaspitno-obrazovnih aktivnosti koje zastupaju vlastitu tradiciju i kulturu i pružaju mogućnost da se izrazi vrijednosni sistem društva, pokažu mjerila i svjetonazori u odnosu na sopstvenu državu.

Kompletan program je multidisciplinaran i sastoji se iz tri segmenta:
a) kulturno-istorijskog
b) ekološkog
c) zabavno-rekreativnog

Ovaj program ima za cilj da učenike upozna sa istorijom, kulturom i tradicijom Crne Gore na mjestu gdje su one nastajale, i da kod njih razvije svijest o nacionalnom, kulturnom, jezičkom i vjerskom identitetu i osjećaj pripadnosti zajednici. Kroz ovaj program učenici se, takođe, upoznaju i sa raznovrsnošću ekosistema dva Nacionalna parka (Lovćen i Skadarsko jezero). Učenje kroz igru, u velikoj prirodnoj laboratoriji, produbljuje ekološku svijest naših učenika, razvija ljubav prema prirodi, približava Crne Gore kao ekološku državu i objasniti potrebu održivog razvoja.

Posjeta istorijskim i kulturnim znamenitostima (dvor kralja Nikole, Biljarda i manastir sv. Petra Cetinjskog) sa osmišljenim predavanjima adekvatnim uzrastu učenika, obilazak ostalih značajnih kulturno-istorijskih spomenika: Vlaška crkva, crkva na Ćipuru, Danilov mauzolej na Orlovom kršu, pozorište Zetski Dom, Plavi dvorac, Vladin dom, muzej novca, diplomatska poslanstva, zatim obilazak prve štamparije na Balkanu, obilazak Djevojačkog instituta i Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, obilazak Rijeke Crnojevića su aktivnosti koje se, između ostalih, realizuju u okviru programa Škola u prirodi „Cetinje-jedna priča“.

Projekat se prvi put realizovao na osnovu potpisanog Sporazuma kroz pilot projekat za 12 škola (934 učenika 7-og razreda) u aprilu i maju 2014. godine. koji je pokazao opravdanost ovog projekta kroz povratne informacije na osnovu anketa učenika, roditelja i nastavnika i kroz neposrednu komunikaciju sa rukovodiocima vaspitno obrazovnih ustanova.

Uzimajući u obzir rezultate pilot projekta, projekat je iste godine sproveden u još 136 osnovnih škola za učenika 7.razreda (7. 193 učenika) svih osnovnih škola.

Dakle, ukupno obrazovne aktivnosti ovog projekta su pohađala 7. 193 učenika i 934 u pilot aktivnostima

Tokom 2015. godine svi učenici 7. razreda su bili obuhvaćeni programomj, odnosno 7428 učenika (u ovaj broj uključeno jos 614 učenika koji ce realizovati program do Nove godine).

Svaki učenik je dobio publikaciju Cetinje jedna priča koja je odštampana za te potrebe u tiražu od 16000 primjeraka. Pored toga učenioci dobijaju majice, radni materijal, propagandni materijal i priogodne poklone.

U projektu učestvuje Zavod za školstvo, dok projekat podržavaju Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kulture, Nacionalni parkovi Crne Gore i Prijestonica Cetinje. Realizator projekta je JU Lovćen-Bečići, Cetinje.PROGRAM RADA

Trodnevni aranžman JU Odmaralište Lovćen-Bečići

ČAS ISTORIJE U PRIJESTONICI

1. DAN

Okupljanje grupe u ranim jutarnjim časovima i polazak za Cetinje – grad muzej, vjekovnu prijestonicu Crne Gore i ishodište njene duhovnosti i državnosti.
10:00h – 11:30h Dolazak na Cetinje, obilazak Cetinjskog Manastira, posjeta Biljardi i reljefu Crne Gore, koji se nalazi u posebnom paviljonu smještenom u dvorištu Biljarde;
12:00h – 12:30h Dolazak i smještaj grupe u odmaralištu na Ivanovim Koritima – Lovćen;
13:00h – 13:30h Ručak;
15:00h – 18:00h Šetnja do izvora, posjeta Informativnom centru NP „Lovćen“, obilazak spomenika Dinastije Petrović – Njegoš. Posjeta Mauzoleju na Lovćenu.
19:00h – 19:30h Večera;
20:30h – 22:30h Vrijeme predviđeno za diskoteku (takmičenje u karaokama, zabava sa animatorima)2. DAN

08:15h – 09:00h Doručak;
09:30h – 12:30h Nastavak posjete Prijestonici Cetinje, obilazak Dvora Kralja Nikole i Vladinog doma, u kojem se danas nalazi istorijski muzej koji posjeduje 1430 eksponata.
Ostatak vremena je predviđen za šetnju i upoznavanje sa istorijskim jezgrom grada i njegovim kulturno-istorijskim znamenitostima (Vlaška Crkva, Dvorska crkva na Ćipuru, spomenik Lovćenska Vila, Zgrade bivših poslanstava, galerija umjetnosti Dado Đurić, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Predsjednička rezidencija, itd...);
13:00h – 13:30h Povratak u odmaralište,
13:30h – 14:00h Ručak;
15:00h – 18:00h Vrijeme predviđeno za sport i rekreaciju na igralištima u blizini odmarališta.
Takmičenje u kvizu „Upoznaj Prijestonicu“ u organizaciji animatora;
19:00h – 19:30h Večera;
20:30h – 22:30h Vrijeme predviđeno za diskoteku (izbor za miss/-tera, zabava sa animatorima);

3. DAN

07:45h – 08:15h Doručak. Nakon doručka odjava grupe iz odmarališta;
09:00h – 11:00h Dolazak na Rijeku Crnojevića, omiljenu destinaciju izletnika koji žele da otkriju skrivene kutke Crne Gore u kojima se još može osjetiti duh prošlih vremena. Posjeta ostacima Crnojevića štampariji na Obodu, ostatak vremena predviđen za šetnju i upoznavanje sa biljnim i životinjskim svijetom Skadarskog jezera.

11:00h – Povratak kući