Manja slova Veća slova RSS

STRATEŠKO PILOTIRANJE „Razvoj preduzetničkog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj – podrška Centru za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope (SEECEL)“

 

Zavoda za školstvo je u oviru saradnje i uz finansijku podršku Centra za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope (SEECEL) iz Zagreba potpisao sporazum o realizaciji jednogodišnjeg pilot projekta “Razvoj preduzetničkog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj” u cilju unapređivanja implementacije preduzetničkog učenja u osnovnim školama i gimnazijama.          

Crnogorski obrazovni sistem u velikoj mjeri podržava razvijanje sistema cjeloživotnog učenja u kome preduzetništvo kao ključna kompetencija svakog pojedinca igra izuzetno značajnu ulogu.

Veliku podršku našim naporima predstavlja saradnja sa Regionalnim centarom za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope (SEECEL). Tokom razvijanja sistema cjeloživotnog preduzetničkog učenja u kome je preduzetništvo ključna kompetencija velikim dijelom smo se oslanjali na iskustav pilot projekta „Preduzetna škola“ kojim su bile obuhvaćene četiri osnovne škole iz Crne Gore. Širenje projekta uključivanjem četiri nove osnovne škole i gimnazije, dva nova fakulteta i Zavoda za školstvo predstavlja značajan podstrek i potvrdu našem opredjeljenju da nastavimo sa ovim aktivnostima.

U okviru realizacije pilot projekta STRATEŠKO PILOTIRANJE „Razvoj preduzetničkog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj – podrška Centru za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope (SEECEL)“ Zavod za školstvo, uz finansijsku i stručnu podršku SECEEL, unapređuje rad na razvijanju sistema cjeloživotnog preduzetničkog učenja gdje je preduzetništvo uključeno kao ključna kompetencija kroz kompletan kurikulum. Kroz ovaj projekat Zavod za školstvo će realizovati obuku nastavnika za pilot škole, razmjenjivati iskustva I primjere dobre prakse i razvijati didaktički material za nastavnike. 

U projekat je pored Zavoda za školstvo uključeno 8 osnovnih škola (OŠ „Srbija“, Bar; OŠ „Sutjeska“, Podgorica; OŠ „Milija Nikčević“, Kličevo; OŠ „Njegoš, Kotor; OŠ „Veljko Drobnjaković“, Risan; OŠ “Anto Đedović“, Bar; OŠ „Oktoih, Podgorica; OŠ „Luka Simonović“, Nikšić), četiri gimnazije (Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“, Danilovgrad; Gimnazija „Kotor“, Kotor; Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić; Srednja mješovita skola “Bećo Bašić”, Plav) i dva univerziteta (Fakultet za humanističke studije i Fakultet za prehrambenu tehnologiju i bezbijednost hrane, Univerzitet Donja Gorica i Filozofski fakultet u Nikšiću, Studijski program za engleski jezik i kniževnost i Studijski program za obrazovanje učitelja, Univerzitet Crna Gora).

Koordinatorka projekta Nevena Čabrilo